Showing posts with label Study Materials. Show all posts
Showing posts with label Study Materials. Show all posts

Monday, 21 July 2014

Maharshtra Circle : Official Answer Key of PA/ SA Exam on 11/05/2014

Dear Friends… Here is the official Answer Key of Postal/Sorting Assistant Exam held in Maharshtra Postal Circle on 11/05/2014 shared by our friends GAJANAN GARUD & SHAIKH GAFFAR from Maharashtra circle . You can download the answer key as PDF from below link.

Download as PDF- Click Here

QUESTION PAPERS OF POST MASTER GRADE-I EXAMINATION HELD ON 20.07.2014

POST MASTER GRADE-I EXAM-2014 - PAPER-ICLICK HERE


POST MASTER GRADE-I EXAM - 2014 - PAPER-II CLICK HERE

Courtesy : http://systempost.blogspot.in/

Monday, 3 February 2014

நேரடி எழுத்தர் /GDS களின் எழுத்தர் தகுதி தேர்வுக்கு +2 தேர்ச்சி போதும் .இலாக்கா உத்திரவு.

நமது N F P E  சம்மேளனம் எடுத்துக் கொண்ட முயற்சியின் காரணமாக  அஞ்சல் எழுத்தர்  நேரடி தேர்வுக்கும் ,GDS கள் எழுதும் எழுத்தர்  தேர்வுக்கும் இது வரையில் இருந்த +2 தகுதி மதிப்பெண் குறைந்த பட்சம் GENERAL 60  OBC 55 SC/ST 45 மதிப்பெண்கள் என்பதை நீக்கி 10+2 OR 12th Class தேர்ச்சி பெற்று இருந்தால் போதும் என நமது இலாக்கா உத்திரவு வெளியிட்டுள்ளது.

Tuesday, 21 January 2014

மத்திய அரசு ஊழியர்களுக்கான, இலவச இந்தி நேரடி பயிற்சி வகுப்புகள் - 2014

நேரடி வகுப்புகளில் இந்தி பயில ஒரு அரிய வாய்ப்பு

இதுவரை தபால் வழிப் பயிற்சியாக இந்தி வகுப்புகளுக்கு ஏற்பாடு செய்யப்பட்ட நிலையில், நேரடி வகுப்புகளில் கலந்து பயில மத்திய அரசு ஊழியர்களுக்கு மதுரையில் இந்தி பயிற்சிக்காக ஜனவரி 2014 முதல் மே 2014 வரை ஏற்பாடு செய்யப்பட்டுள்ளது.

விருப்பமுள்ள மதுரை அருகே உள்ள மத்திய அரசு மற்றும் அஞ்சல் ஊழியர்கள் தங்கள் பெயரினை அந்தந்த அலுவலகங்களில் அளிக்கலாம்.

மதுரைக் கோட்ட அஞ்சல் தோழர்களுக்கு இது சம்பந்தமாக, BIII/HTS/Dlgs/12-13 dated at Madurai 625002 the 05.12.13 என்ற சுற்றறிக்கை, மதுரைக் கோட்ட அலுவலகத்தில் இருந்து அளிக்கப்பட்டுள்ளது. ஏற்கனவே கால தாமதமாகி விட்டதாலும், பயிற்சி வகுப்பிற்கு குறைந்த நபர்களே தங்கள் பெயரினை அளித்ததாலும் இன்றே பயிற்சி வகுப்பிற்கான விருப்பக் கடித்தத்தை உங்கள் அலுவலக மேலாளர் மூலமாக கோட்ட அலுவலகத்திற்கு சமர்ப்பிக்கவும்.

இந்தி தேசிய மொழி பயில இது ஒரு அரிய வாய்ப்பாக இருக்கும் என்பதாலும், இந்தி பயின்றால் ஒரு INCREMENT- ம் கிடைக்கும் என்பதாலும்,

Tuesday, 23 July 2013

July 2013- Latest Current Affairs

Latest Current Affairs from 3rd Week of July 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Click Here-Download as PDF

Q1. Who has sworn in as the 40th Chief Justice of India on 19 July 2013?
Ans. Justice Palanisamy Sathasivam
Note: Justice Sathasivam, 64, is also the first CJI from Tamil Nadu. The term of his office will be till 26 April 2014.

Q2. Name the justice who retired from the office of Chief Justice of India on 18 July 2013 after a short term of just nine months?
Ans. Justice Altamas Kabir

Q3. Union Cabinet of India on 17 July 2013 gave its approval to rename the Bengaluru International Airport. What will be its new name?
Ans. Kempegowda International Airport
Note: Hiriya Kempegowda, who was popularly called Kempegowda was a rulerunder the Vijayanagar Empire. He ruled almost all the parts of Karnataka during 16th century. He was also said to be the founder of the city of Bengaluru.

Q4. Supreme Court of India on 16 July 2013 upheld a Bombay High Court verdict which quashed the state government’s order to ban dance bars in Maharashtra. In which year dance bars were banned in Maharashtra?
Ans. 2004

Q5. Name the leading Sprinters who were found positive in Doping Test recently?
Ans. Tyson Gay and Asafa Powell

Q6. NASA in July 2013 announced the discovery of Neptune’s ............th moon using Hubble Space Telescope? Visit-http://currentaffairs4examz.blogspot.in/
Ans. 14
Note: It was named S/2004 N1

Q7. On 14 July 2013, which Indian won the Commonwealth Chess Championship?
Ans. Abhijeet Gupta
Note: He is a grandmaster and former world junior champion

Q8. Which party won the National Assembly elections in Bhutan on 14 July 2013 by having secured a majority of thirty two seats?
Ans. People’s Democratic Party (PDP)

Q9. Name the 82 year old Veteran Tamil film lyricist who passed away in Chennai on 18 July 2013?
Ans. Vaali

Q10. As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock exchange in India has regained its position as the world’s largest bourse in terms of volume in equity trade in June 2013? 

Monday, 13 May 2013

Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 12 May 2013 in Kerala Circle


Q1. Which of the following articles of Constitution says that the executive power of every state shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of Union?
(A) Article 258
(B) Article 355
(C) Article 356
(D) Article 257
Ans. (D) Article 257

Q2. The distance between earth and sun is greatest during:
(A) Winter Solstice
(B) Aphelion
(C) Perihelion
(D) Summer Solstice
Ans. (B) Aphelion

Q3. Which company has developed AKASH, the cheapest tablet computer?
(A) IBM   
(B) HCL   
(C) Datawind   
(D) Lenovo
Ans. (C) Datawind   

Q4. Bhopal Gas tragedy is associated with leakage of: 
(A)  Carbon dioxide 
(B) Methyl ISO cyanate   
(C) Sulphur Dioxide    
(D) Nitrogen dioxide
Ans. (B) Methyl ISO cyanate  
Q5. Who is the General Secretary of CPI(M)?
(A) Suravaram Sudhakar Reddy   
(B) Basudev Acharia             
(C) Prakash Karat               
(D) None of these
Ans. (C) Prakash Karat            

Wednesday, 5 September 2012

Inventors and Discovers - Study material for IPO/PM cadre and Postal /Sorting Assistant



1.       Who  made the first balloon that could fly  in  the air 

Jacques
2.       Who  invented the first bicycle

Baron Daris in 1816
3.       Who  discovered  the metals sodium  and potassium

Sir Humphry  Davy
4.       Who   invented the compound microscope

Hans and Zacharias  Janssen of Netherlands
5.       Who  discovered the laws of gravitation 

Sir  Issac Newton
6.       Who  compiled the first logarithmic  table

John Napier  in 1614
7.        Which Danish physicist and chemist founded electromagnetism in 1820 and was also the first isolate aluminum
Hans  Christian Oersted
8.       Which planet was  discovered by Sir Willam Herschel in 1781

Uranus